“Pukli smo”- parola koja će nas izlečiti

 

1491238808340-piko-si

Građani:”Puk’o si”. Vođa:”Znam šta si ti, a šta sam ja?”

Otkako sam prvi put na slikama sa protesta videla onu parolu “Puk’o si” upućenu gospodaru Vučiću-  žulja me. Ne razumem šta zapravo znači?

Da li je nepoznati autor sa “puk’o si” hteo da narodski u maniru parole “Gotov je” ondašnje revolucije pripreti sadašnjem Vladaru da mu se bliži kraj ili da mu, žargonski, konstatuje ludilo. U oba slučaja, ne mogu da odolim utisku da parola “Puk’o si” onoga kome je upućena tera da uporno u maniru nedoraslog klinca provocira “Znam da šta si ti, a šta sam ja?”.

Davno posrnuli i utrnuli na štipanje savesti, u bar jednom činu suočavanja sami sa sobom, vreme je da, pre svega, priznamo “Pukli smo!”. I iza takvog transparenta da stanemo. Redom.

I da se ne odvajamo na dve, tri i “neznamdabrojimdodeset” Srbije u bircuzu koji zovemo državom. Jer, u tom bircuzu danas na crtu,  bez veresije, sa platnog spiska, jedu i piju- svi repovi naših dobrih i loših izbora. Rame uz rame. Jedni drugima na glavi. Zapravo o našem trošku. Jedu i piju skromno ili samo bahato naše komšije, prijatelji, poznanici. Zapravo- mi.

Na izborima ljuti protivnici s leva na desno, a ostalih dana u četiri godine naših mandatnih života- jadikuju ili se cerekaju na temu kada smo i kako stvarno pukli.

Znaju, a znamo i mi da, na kraju krajeva, svezajedno glumatamo i lojalnost Vođi i buntovnost kontra sistema.

Kao glumci u amaterskom teatru, preglumili smo, pa smo pukli.

images

Zato, pre svega, neka u istu kolonu stanu oni koji su slavili što “gotov je”- samo da bi kao spomenicu dobili “život za stalno” ili uhlebljenje u državnoj službi, zajedno sa onima koje danas nazivamo “botovi”. 

Neka stanu oni koji za dve crvene ili paket hrane prodaju za glas na izborima. I oni koji veruju da je reći istinu na prazan stomak ili poslušati savest, a ne trbuh- čin velike hrabrosti.

I oni koji se inače sa osećajem gađenja, uvek ispod cenzusa, drže po strani i uvek su im  oni drugi krivi. Neka i oni stanu.

Pa da, kao oni koji bi da povrate pristojnost i izgubljeno poštenje: Mi, građani Srbije, studenti, profesori, radnici,policajci,vojnici,politički aktivisti, Evropejci, tradicionalisti, elitisti, gradski i seljaci, svaki krug dvojke i sva provincija- priznamo. Pukli smo u oba moguća tumačenja. Dogurali smo do kraja i konstatujemo sami sebi ludilo. Pukli smo i kao građani i kao ljudi.

Umesto upiranja prstom u onog našeg ili njihovog Spasitelja i Diktatora,možda će “SRAM MENE BILO” imati lekovito dejstvo ili pokazati da smo pre nego “onom tamo” poručimo “Puk’o si” kadri da savladamo otpor prema  preko potrebnoj sopstvenoj terapiji.

 

Leave a comment