NA BIRALIŠTIMA FANTOMSKI POSMATRAČI

Nepoznate osobe u automobilu sa novosadskim registarskim tablicama predstavljaju se kao posmatrači izbora

Na lokalnim izborima koji se danas održavaju u Vrbasu, Kovinu, Odžacima, Zaječaru i Kosjeriću glasanje je počelo uz više nepravilnosti na različitim biračkim mestima.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije autobusa “Grmi turs” koji dovozi birače na biračka mesta u Starom Vrbasu.

U Opštinskoj izbornoj komisiji u Vrbasu potvrdili su da su imali manji broj prijava o kućnim posetama i razvoženju birača.

Nepoznate osobe u automobilu sa novosadskim registarskim tablicama legitimisale su se članovima biračkih odbora identifikacionim karticama sa natpisom “Centar za praćenje izbora – obezbeđenje”.

“Ne znamo o kome se radi jer se ta organizacija nije blagovremeno prijavila”, rekli su opštinskoj izbornoj komisiji, a dodali su i da će biti provereno o kome se radi.

Na glasačkom listiću u Vrbasu nalaziće se ukupno šest lista koje će se boriti za 36 mesta u lokalnom parlamentu. U toj opštini u birački spisak upisano je 35.889 građana.

Na opštinskim izborima u Kovinu za 45 mesta u lokalnom parlamentu boriće se ukupno osam lista. Pravo glasa ima 29.145 građana.

Za 27 mesta u Skupštini opštine Odžaci, gde pravo glasa ima 26.069 birača, nadmetaće se šest izbornih lista.

Miroslav Ilić, odbornik sa liste Demokratske stranke (DS) u Odžacima, prijavio je juče da mu je auto zapaljen preksinoć i da su nepoznati počinioci pokušali da ga zapale dva puta.

Ilić je agenciji Beta rekao da je juče tokom dana radio u kampanji za lokalne izbore u okolnom selu Deronje i da je nakon što je došao kući oko ponoći na prozor počela da lupala komšinica, koja je vikala da mu gori auto.

Međutim, policija u Somboru je izjavila da nema elemenata krivičnog dela, jer se auto “samozapalio” oko ponoći i da je kasnije tokom noći usledila eksplozija.

Posmatračka misija “Građani na straži” objavila je jutros da sedam biračkih mesta u Zaječaru “nije pripremljeno u skladu sa propisanim procedurama”.

Po oceni te posmatračke misije, na četiri biračka mesta uočene su ozbiljnije nepravilnosti poput nepropisno uređenog mesta za glasanje i sugerisanja članova biračkih odbora biračima za koga da glasaju, a na još tri biračka mesta prijavljeno je vođenje kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta.

“Skoro sva biračka mesta otvorena su uglavnom na vreme. Posmatrači javljaju da su vreće sa izbornim materijalom bile zatvorene prilikom prijema. Na otvaranju šest biračkih mesta nisu bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora”, navedeno je u saopštenju Crte.

U Kosjeriću je u birački spisak upisano 9.765 građana, a izborna komisija proglasila je devet lista, koje će se boriti za 27 mesta u lokalnom parlamentu.

Leave a comment