Nezvanični rezultati: Svih 6 lista u novom sazivu SO Vrbas

Na vanrednim lokalnim izborima u Vrbasu 23. aprila 2017 kojima je prethodila prljava kampanja tabloidnih, anonimnih letaka, kupovine glasova i krstarenja partijskih auto-brigada- Vrbasani su izašli u znatno manjem broju u odnosu na redovne oktobarske izbore 2013. godine. Na izbore je izašlo nešto više od 55 odsto birača. Prema nezvaničnim rezultatima, svih 6 lista koje su se kandidovale na vanrednim lokalnim izborima prešle su cenzus.

Najveću podršku dobila je lista Aleksandar Vučić- Brže, jače, bolje sa oko 42 odsto glasova, Samo Vrbas- Socijalistička partija Srbije 22 odsto, GG Oslobodimo Vrbas 12 odsto, Pokret socijalista- Aleksandar Vulin 9 odsto, Srpska Radikalna Stranka- Dr Vojislav Šešelj 7,2 odsto i GG “Dosta je bilo-Saša Radulović” sa nešto iznad 5 odsto.

Tako bi, prema zasada nezvaničnim rezultatima, u budućem sazivu trebalo da sedi 16 odbornika SNS, 8 iz SPS, 4 iz GG Oslobodimo Vrbas, 3 iz Pokreta socijalista, 3 iz SRS i 2 iz pokreta Dosta je bilo.

Na prethodim izborima 2012. godine, od 8 lista u lokalnu skupštinu ušlo je samo tri: koalicija okupljena oko SNS osvojila je 40,24 odsto glasova,  koalicija oko SPS-a dobila 24,26 odsto glasova, dok je 18,26 odsto glasova pripalo DS-u (8 mandata).  Stabilnu vladajuću većinu činilo je 28 odbornika koalicije na čelu sa SNS i SPS, dok je u opoziciji bilo 8 odbornika DS koji se kasnije podelio na SDS, dok je deo odbornika pasivno podržavao vladajuću većinu. Ova većina oborila je po brojnosti rekord bivše koalicije na čelu sa DS koja je od 2009. do 2013. imala podršku od 23 odbornika.

Leave a comment